Турци и гърци ядат заешко месо от Хасково

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хасковлията Иван Найденов е успял да съчетае приятното с полезното – 55-годишният хасковлия работи като машинист, но през свободното си време отглежда зайци като хоби. Той е успял да превърне своето удоволствие и в източник на допълнителни доходи, като отгледаните зайци ги продава извън граница – в Турция и Гърция.
Иван Найденов се занимава с отглеждането на зайци, порода белгийски великани, от 20 години, като в момента има 10 майки и 2 мъжки. Отглежда животните в родната си къща.
По неговите думи, продава белгийските великани в пограничните турски градове Къркларели и Текирдаг, както и в първите гръцки села и градове до границата. Той разказва, че чужденците предпочитат белгийските великани заради чистата им порода, наднорменото им тегло и невероятния им вкус.
Иван Найденов споделя, че в Турция, Русия, Украйна и европейските държави продажбата на заешко месо се е увеличила през последните 5 години. “Имам редовни клиенти от Турция и Гърция. Толкова много са поръчките, че не мога да смогвам и се принуждавам да продавам и майки”, добавя той. “Заешкото месо е най-полезното месо за сърцето, не пречи на хората, страдащи от заболявания като диабет, високо кръвно и холестерол и т.н.”, посочва Иван Найденов.
Хасковлията твърди, че заешкото месо е от най-полезните меса, но в България продажбите са под очакваното. Той споделя, че 3-месечен белгийски великани тежи около 3 кг, а за 1 година достига тежест 8-10 кг. В момента у нас килограм заешко месо от белгийски великани се търгува около 10 лева. “Като са толкова високи цените, не всеки човек може да си позволи да купи, освен богатите. Когато се оправи икономиката в България и когато увеличат заплатите на хората, тогава всеки би си позволил”, смята хасковлията. Илхан Халибрям, Хасково

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.